TURNING 50

50 stories on turning 50

introductie

Turning 50 is een serie filmportretten over mensen in het ‘midden van het leven’. Over mensen die niet meer jong zijn, maar ook nog niet oud. Over balans, ervaringen en de toekomst. We gaan ze zoeken en volgen, om erachter te komen waar ze staan op hun tijdslijn, hoe ze daar zijn gekomen en welk pad ze verder vervolgen.
Het begon toen filmmaker Menno van Wees bijna 50 jaar werd en te horen kreeg dat hij ‘op de helft was’. Was dat zo? En in welk licht zou je dat dan moeten zien? In levensjaren, ervaringen, geluk? Zo ontstond het idee om andere 50ers te vragen naar hun ervaringen, het toekomstbeeld en welke rol ze daarin innemen. Na deze gesprekken werd duidelijk dat de plaats en cultuur waar ze zijn opgegroeid van grote invloed kan zijn op de levensloop en de keuzes die door de jaren heen zijn gemaakt. Dit was aanleiding om verder onderzoek te doen. Hoe zullen mensen in verschillende landen het 50 jaar worden ervaren? In hoeverre is cultuur en de plek waar je opgroeit en leeft van invloed op je welzijn? Waar is de balans?
De 50ers van nu waren allemaal ongeveer even oud tijdens de ‘headlines’ door de jaren heen. De verschillende locaties, situaties en culturen hebben veelal geresulteerd in een andere beleving en verwerking dan een leeftijdsgenoot in een ander land. Door de levensverhalen op te halen in alle 50 landen van Europa beoogd de Collecting Stories Foundation een breed en inclusief beeld te vormen van hoe mensen in verschillende culturen de afgelopen 50 jaar hebben beleefd.
En hoe de 50er van nu in het leven staat. De één is al aardig opgebrand, moe van dingen die zijn geweest. De ander begint zich net te ontplooien, weekt zich nu pas los van ouders of verzorgers. Een derde draait een knop om en gaat helemaal overstag, voor weer een ander staat de koers vast en is het zaak deze te behouden.

de verhalen

In de serie staat het dagelijks leven voorop. Gezondheid, werk, familie, liefde, verdriet, creativiteit. Politiek en religie en andere ‘grote kwesties’ worden zoveel mogelijk gemeden. Het gaat nu eens om het individu. We gaan op zoek naar antwoorden op een aantal (filosofische) vragen die betrekking hebben op de leeftijd 50. De stijl van filmen zorgt ervoor dat de kijker heel dicht bij de persoon komt. De films worden intieme filmportretten die integer en eerlijk in beeld zijn gebracht.
Image module
Image module
Image module
Uniek is de wijze waarop deze personen gevonden worden. Dit gebeurt door het uitknippen van het land om vervolgens door het te laten balanceren op een speld het midden te bepalen. Dat is de locatie waar de trip naar toe gaat. Vanuit dit exacte middelpunt gaan we op zoek tot we personen van 50 jaar oud tegenkomen die hun verhaal voor camera willen doen.
We zijn niet op zoek naar opmerkelijke of op een of andere manier ‘bijzondere’ figuren. De eerste persoon die we tegenkomen vanuit het middelpunt is onze hoofdpersoon. Eenmaal gevonden gaan we met deze persoon een dag doorbrengen. We gaan naar plekken van betekenis waar over verteld wordt. Het verhaal wordt een kettingreactie waarbij de basisvragen centraal staan maar steeds worden aangevuld door nieuwe vragen naar aanleiding van het verhaal.

trailer

Bekijk hier de trailer van de pilotaflevering die we hebben gemaakt in Hongarije. Puur voor de ‘look & feel’, om te kijken waar Turning 50 over gaat en te ontdekken in welke vorm dit concept in beeld kan worden gebracht.

doel

doelstelling

Het doel van het project is om een beeld te krijgen hoe mensen van dezelfde leeftijd maar op verschillende plekken in de wereld aankijken naar het ‘midden van hun leven’. Hoe gaan ze om met de erfenis van vorige generaties en hoe kijken ze naar de toekomst? Collecting Stories denkt door de verhalen op te halen, te verzamelen en vast te leggen begrip, empathie en samenwerking te bewerkstelligen.

doelgroep

De beoogde doelgroep is erg breed. Met een beetje geluk en wijsheid worden we allemaal wel 50 jaar oud en dus is het iets waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen of mee te maken hebben gehad. Voor jongeren en jongvolwassenen is het een interessante kijk op hoe mensen binnen de leeftijd van ouders of verzorgers naar het leven kijken. Voor 40- tot 60 ers is er herkenning. Door op een interessante en creatieve manier kennis te nemen van hoe anderen in deze leeftijd omgaan met de uitdagingen van het ‘verdere leven’ en het verwerken van het het ‘eerdere leven’. Voor ouderen is het erkenning voor de transformatie die zij reeds hebben ondergaan en welke ze weer een plek hebben (moeten) geven.

de noodzaak

Turning 50 visualiseert de midlife periode, een belangrijke tijd waarin je de balans aan het opmaken bent. Dit is een serieuze aangelegenheid, niet iets wat zomaar weer overwaait. Het is een interessante periode waarin mooie nieuwe dingen kunnen ontspruiten, maar waar je ook veel schade kunt oplopen.
Confrontatie met het verleden, of onzekerheid over de toekomst. Het loslaten van kinderen, afstand nemen van ouders en opvoeding. Het verwerken van jeugdherinneringen.

het probleem

In deze wereld van AI, fake news en social media lijkt het vaak dat iedereen het mooi voor elkaar heeft. Zeker rond je 50e kun je extra vatbaar voor zijn voor deze ‘valse’ invloeden. Want wat heb je eigenlijk bereikt? En waar kun je nog naar uitkijken? Lijf en geest worden strammer en de ‘looks’ lijken ook wel uitgewerkt.
Een heftige midlife periode kan relaties onder druk zetten, het risico op onomkeerbare en verkeerde beslissingen vergroten en kan een risico vormen voor financiële of emotionele schade.
Maar met wie kun je daarover praten? Partner, kinderen of familie zijn vaak ‘te dichtbij’ om juist in deze periode mee te praten. Als ze al niet (deels) de oorzaak zijn van hoe je je voelt. Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat. Dat er zovelen zijn die ook op dat balanspunt van 50 jaar oud worden staan. Herkenning, erkenning en empathie zijn dan ook sleutelwoorden binnen het Turning 50 project.

de oplossing

In Turning 50 gaan we níet op zoek naar de spannende verhalen, de helden, de gekkies. Op een bijzondere maar ‘willekeurige’ wijze ontdekken we de verhalen van gewone mensen.
Door eerlijke verhalen op een mooie manier op te halen en te delen ontstaat een netwerk van kennis en ervaringen waaruit de kijker kracht en inspiratie kan halen om haar of zijn leven meer glans te geven. Maar ook om bewust te worden hoe de grote uitdagingen van dit moment aan te gaan.
Collecting Stories is van mening dat het delen van deze verhalen bij zal dragen aan een breder besef dat de wereld een waardige plek is voor iedereen, en dat we moeten zorgen dat dit zo blijft voor onszelf en toekomstige generaties.

uitvoering

filmstijl

Alle films worden opgenomen in zwart wit. Dit legt (nog meer) de nadruk op de verhalen in plaats van op de omgeving. Het beeldformaat is 2.4:1 (breedbeeldformaat).

planning en looptijd

Turning 50 is een omvangrijk project wat zowel qua voorbereiding als uitvoering de nodige tijd nodig heeft. In het voorjaar van 2024 gaan we met de uitvoering van start en in de zomer van 2025 ronden we het af met een expositie en minimaal één festivalvertoning en/of (televisie) uitzending.
Na afronding van het project zal al het gemaakte beeldmateriaal beschikbaar blijven op de website van de Collecting Stories Foundation. Tevens zal de stichting het materiaal aan blijven bieden bij festivals, omroepen, online streamingdiensten, filmhuizen en musea.

team

regie en coördinatie

De projectregie is in handen van de stichting Collecting Stories Foundation, verdeeld onder bestuur (adviseur) en directeur (regie en uitvoering). De filmportretten worden in opdracht van de stichting gemaakt door Grapefruit Moon.

vrijwilligers

De stichting wordt in haar activiteiten ondersteund door vrijwilligers. De vrijwilligers zijn lid van een werkgroep welke wordt aangestuurd door een bestuurslid van de stichting. De werkgroepen zijn concept (bewaking), (pré) productie, marketing, vertoning en distributie, administratie.

stages

Grapefruit Moon, in opdracht van de stichting uitvoerder van het project, is een erkend leerbedrijf en heeft 1 tot 2 stageplaatsen beschikbaar gedurende de productieperiode. Deze stageplekken worden ingevuld door leerlingen van het Media College in Amsterdam.

partners

De partners binnen het project Turning 50 zijn actieve partners die hun specifieke specialisatie willen delen en inzetten om het project succesvol te maken. Collecting Stories is altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingsverbanden waarmee we (nog) mooiere projecten kunnen realiseren.

communicatie

Communicatie voor de totstandkoming en promotie van het Turning 50 project is zowel on- als offline te vinden. De marketing die nodig is om de projectdoelen en de doelstelling van de stichting te waarborgen ligt in lijn met het projectplan en de statuten: eerlijke informatie op een ongefilterde wijze presenteren.

online

Online heeft de stichting een eigen website (www.collectingstories.com). De website is volledig tweetalig (Nederlands en Engels). Het projectplan van Turning 50 alsmede alle informatie over de stichting, het bestuur, werkwijze en alle gegevens staan hierop uitgebreid omschreven.
Turning 50 zal gebruik maken van Facebook, Instagram en Youtube als belangrijkste social media kanalen. Op Facebook en Instagram zal wekelijks gepost worden én wanneer een noemenswaardig nieuwsitem of evenement zich voordoet. Op Youtube zullen de teasers van de films verschijnen. Vimeo zal vooral worden gebruikt als host van de films.

offline

De stichting heeft een informatiepakket beschikbaar voor fondsen, donateurs en (potentiële) sponsors en partners.
Voor fondsen, sponsors en donateurs heeft de stichting een boekje ontworpen met alle mogelijke informatie, achtergrondverhalen en aanvullende documenten. Dit prachtig vormgegeven boekje kan worden aangevuld met updates welke worden verstuurd gedurende het project. Zo ontstaat een bijzonder naslagwerk van het hele project.
Tijdens de draaiperiode zullen ‘stills’ uit de gemaakte films als ansichtkaarten worden gedrukt welke kunnen worden uitgedeeld op events of via post worden verstuurd, zowel individueel als in een batch naar een bepaalde groep mensen zoals de bezitters van het boekje.

evaluatie

Het is voor de stichting van groot belang dat het project de vorm en inhoud krijgt zoals het bedacht is. Het bestuur van de stichting ziet er dan ook scherp op toe dat het uitgewerkte plan als zodanig zal worden uitgevoerd. Door middel van tussentijdse besprekingen, rapportage van de makers en budgetcontrole gelooft de stichting hier de juiste structuur voor te bieden. Een extern accountantskantoor zal de financiën beheren en rapporteren.

informatie

Voor verdere informatie over het Turning 50 project kun je contact opnemen met projectregisseur Menno van Wees op 06-81476828 of via menno@collectingstories.com

donaties en sponsoring

Donaties zijn, in welke vorm dan ook, zeer belangrijk om het project optimaal uit te kunnen voeren. Als je nu al overtuigt bent dat jouw geld goed besteed zal worden dan is het overmaken van een donatie via onze website mogelijk. Klik hier als je een donatie wilt doen…
Sponsors verrijken het project en bieden nieuwe kansen tot samenwerking. Als je Turning 50 wilt sponsoren neem dan contact op met Menno van Wees op 06-81476828 of menno@collectingstories.com