‘Collecting Stories democratiseert verhalen door ze op te halen en te delen met als doel de wereld een fijnere plek te maken’

Collecting Stories
Collecting Stories is een onafhankelijke, pro-actieve en dynamische stichting die eerlijke en ongefilterde verhalen van alledaagse en buitengewone mensen ophaalt, hun verhalen vertaalt naar korte (film)portretten en zorgt draagt voor een passend podium en publiek. Met het ophalen van deze bijzondere verhalen streeft Collecting Stories naar herkenning, begrip en empathie bij de toeschouwers, makers en vertellers.
Stichting Collecting Stories heeft als doel niet-commerciële, cultureel gedreven projecten te realiseren en de opdrachten beschikbaar te stellen aan filmmakers en/of vertoners om daarmee een breed publiek te kunnen voorzien van een inhoudelijke boodschap. De stichting is geen productiehuis maar fungeert nadrukkelijk als een tussenstation voor verhalen, waarna ze op het juiste spoor de wereld in worden gestuurd naar de juiste doelgroep. De stichting streeft altijd naar het vinden van de juiste vorm voor een verhaal.
De kracht van de stichting ligt in de aandacht en het creëren van bereik voor openhartige verhalen van mensen die niet de publiciteit zoeken, maar wel iets te vertellen hebben. Onze missie is om hun verhalen het podium te bieden dat ze verdienen. Naast de initiatie van eigen projecten, waarin de samenwerking wordt gezocht met een brede groep betrokkenen, helpt de stichting actief met het realiseren van creatieve projecten van én met gedreven jonge en meer ervaren filmmakers. De stichting wil een platform zijn, begeleiding bieden en faciliteren met onder andere kennis en apparatuur met als einddoel een hoogwaardige productie, zonder daarbij aan het waardevolle maakproces voorbij te gaan.
Met het ophalen, produceren, vertonen én delen van bijzondere verhalen beoogt Collecting Stories te verrassen, te boeien, stof tot nadenken te geven, het maatschappelijk bewustzijn te vergoten, troost te bieden, te verbinden, activeren en inspireren.
Collecting Stories verzamelt verhalen
Collecting Stories faciliteert hen die
Collecting Stories deelt en distribueert
bestuur

Patrick Swart
Patrick (54) is een zeer ervaren (interim) manager/bestuurder in media en informatie intensieve organisaties. Als boardroom consultant en als CEO gaf hij leiding aan honderden professionals binnen een veelheid aan uitgeverijen en daaraan gerelateerde mediabedrijven. Hij is gespecialiseerd in het begeleiden van strategietrajecten, veranderingsprocessen & cultuurverandering waar toepassen van innovatieve technologie en innovatie centraal staan. Binnen de stichting is Patrick voorzitter van het bestuur en adviseur van de directie.

Sanne de Jong
Sanne (32) is eigenaar en project/event manager en creative content creator van Studio Carrousel. Ze is een organisatorische duizendpoot met een schijnbaar onuitputtelijk enthousiasme en energie. Binnen de stichting is Sanne als bestuurslid vooral bezig als adviseur en beheerder van de (social) media kanalen en staat in de voorhoede bij de organisatie en het facilitaire management bij events en festivals.

Roelof Fruithof
Roelof (41) is ondernemer met een sociaal, vrij en creatief hart. Hij is eigenaar van Outdoor Cinema, een unieke mobiele openluchtbioscoop en artistiek directeur van het West Beach (Film) Festival in Amsterdam. Binnen de stichting is Roelof als bestuurslid vooral bezig als creatieve conceptdenker en als schakel tussen de stichting en zijn brede (sociaal) culturele netwerk.

Ellen Berkhout
Ellen (53) is afgestudeerd in de culturele antropologie met als specialisatie mondelinge geschiedenis (oral history). Ze werkte enkele jaren in het onderwijs voordat ze zich in 2020 als zelfstandig ondernemer toelegde op het schrijven van onder meer jubileumboeken en biografieën voor bedrijven en particulieren. Ellen houdt zich binnen de stichting vooral bezig met het vertalen van ideeën en concepten naar concrete projectplannen.

Cees Bakker
Cees (62) is historicus en curator bij het Westfries Museum in Hoorn. Hij is van onschatbare waarde bij de samenstelling, vormgeving en inrichting van de meest uiteenlopende exposities en digitale tentoonstellingen en projecten van het museum. Binnen de stichting is Cees als bestuurslid vooral bezig met de tijdsgeest en structuur waarin de verhalen een plek krijgen binnen de projecten van de stichting.
directie

Menno van Wees
Menno (54) is beelddenker, cultureel ondernemer en filmmaker. Zijn specialiteit is de vertaling van woord naar beeld; de visualisatie van verhalen.
Na een wonderlijke mix van opleidingen (binnenhuisarchitectuur, industriële vormgeving, mode) en reizen begon hij in 1999 een unieke mobiele openluchtbioscoop, Outdoor Cinema, gebaseerd op de reizende bioscopen die hij in de dorpen van Nepal en India was tegengekomen. De basis voor deze onderneming was om de vertoning van films voor een breder publiek beschikbaar te maken. Door films op een onverwachte locatie te vertonen ontstaat een andere beleving; je brengt de verhalen naar de bezoeker toe. Dit geldt in het bijzonder voor publiek dat niet vanzelfsprekend naar een reguliere bioscoop of filmhuis gaat.
Menno werd door het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West gevraagd een filmfestival te organiseren waar de veelal multiculturele inwoners van het stadsdeel zich in zouden kunnen herkennen. Zo werd Menno één van de grondleggers van het West Beach (Film) Festival.
Tijdens de periode van Outdoor Cinema leerde Menno een groot aantal filmmakers, visual artists, producenten, regisseurs en distributeurs kennen en kwam bij hem steeds meer de behoefte om in plaats van uitsluitend te vertonen ook eigen visuele producties te gaan maken. Zo werd Grapefruit Moon geboren, een bedrijf waarin creatieve concepten vorm krijgen als audiovisuele producties met film, fotografie en animatie als hoofdbestanddelen.
Na vele culturele en commerciële opdrachten is het nu tijd om dit samen te brengen, om de expertise van het hele project van concept tot vertoning in te zetten om verhalen die de moeite waard zijn om op te halen, vorm te geven, en een podium te zoeken of te creëren waar ze optimaal tot hun recht komen, toegankelijk voor een zo breed mogelijke groep mensen.